In-action bilde med 4 personer som deltar på en fasilitert workshop.

De beste rådene til å ikke lykkes som fasilitator

Vi har jo i mange år vært opptatt av å formidle gode råd til prosessledere og fasilitatorer, så det var egentlig ganske befriende å falle over en liste over tips du kan følge om du vil ødelegge en workshop eller et møte. Det å gå inn i et nytt år med et smil om leppene er jo bare hyggelig – og så tenker vi jo også at det ligger mye læring i å bli bevisst på hva en ikke skal gjøre. God leselyst!

#1 – ingen forberedelse

Du trenger ikke forberede deg – du er jo alltid god til å ta ting på sparket.

#2 – ikke kom til tiden

Du kan vise hvor viktig du er ved å komme for sent – du gjør, tross alt, dette som en tjeneste for en kollega og du har jo egentlig masse andre ting du kunne ha gjort. Opprett hold din posisjon som en viktig og travel person ved å holde rollen din som fasilitator som en hemmelighet.

 #3 – unngå tydelige mål

Forsikre deg om at ingen har en mistanke om hvorfor de er der eller hva dere skal gjøre – det å ha tydelige mål setter jo bare urealistiske forventninger uansett. Så i stedet for å sende ut en tydelig invitasjon i forkant, legg opp til at folk dukker opp med det som faller de inn der å da, enten om det er å snakke med kollegaer, få inspirasjon fra en utstilling eller kanskje danse tango.

#4 – ikke tenk på rommet

Ikke bruk energi på å tilrettelegge rommet, det er som det er uansett – enten om det er mørk eller lyst, formelt eller utformelt. Det å flytte rundt på møbler skaper bare arbeid med å sette ting tilbake igjen i etterkant. Nyt heller de mange bildene som henger rundt omkring, beundre det mørke trepanelet som er brukt eller finn glede i å gå i sikksakk mellom titalls av unødvendige stoler.

#5 – start møtet sent – ikke tenkt på tidsplanen

Ikke noe å tenke på, en sen start er jo bare hyggelig. Og, så er det jo bare å gå over tiden ved behov – det trenger du ikke spørre gruppen om lov om en gang.

#6 – lange og urelevante innledninger er bra

Bruk gjerne de mest notorisk taletrengte innledere du kan finne. Da trenger du ikke å være så nøye med å fortelle dem hva dere trenger å ha ut av innledningen, de kommer uansett til å bruke tiden sin og mer til. De har alltid noe å formidle om ett eller annet, og ikke bry deg om å holde tiden når de først er i gang. Det er ikke så farlig om de andre får noe ut av det, så lenge innlederne får tømt seg helt.

#7 – dropp pauser

Pauser er for pyser. Folk må dekke primærbehovene i forkant, og vi kan jo bare anta at de er profesjonelle som kan holde konsentrasjonen i flere timer i strekk – de får jo betalt for å være på jobb. 

#8 – vær eksperten

Du vet jo at du har alle svarene selv, og ikke vær ydmyk rundt at du sitter på en fantastiske kunnskap. Du er jo fageksperten på området (faktisk de fleste områder), og egentlig den eneste med hjernekraften til å ta de riktige beslutningene.

#9 – velg ut noen favorittdeltakere

Alle deltakerne har ikke like mye å bidra med, så velg ut dine favoritter og hvem som er de dummeste her. Så, pass på å ikke fasilitere på en rettferdig måte, men nikk annerkjennende til de som er flinke og overse de andre. Livet er ikke rettferdig, så ingen grunn til at dette møtet eller workshoppen skal være annerledes. 

#10 – ikke spør om tilbakemelding

Ikke bruk en kalori på å vurdere å be som tilbakemelding på enten deg som fasilitator eller hvordan det gikk. Det er du alt for travel til, og du vet jo uansett best selv hva du skal gjøre neste gang. Ingen rom for forbedring her.

(Flere av rådene overfor er inspirert og omskrevet fra NHS Institute for Innovation and Improvement sin fasilitatorguide). 

Har du et råd eller en historie du vil dele?

Vi er på utkikk etter både gode historier og verktøy rundt prosessledelse. Så, har du en erfaring du vil dele – enten hvor det gikk veldig bra eller at du feilet stort – hører vi gjerne fra deg. Eller, om du har et tips til en god bok eller et verktøy andre fasilitatorer også bør kjenne til.

Om du vil lykkes som fasilitator får du mange gode tips og verktøy via vår prosesslederutdanning.

Vil du melde deg på nyhetsbrevet vårt?

Vil du melde deg på nyhetsbrevet vårt?

 

Vi sender ut e-poster om nye kurs og andre større nyheter med ujevne mellomrom.

Vi lover at vi verken kommer til å fylle opp innboksen din, eller dele informasjonen din med tredjeparter.

Tusen takk! Du vil nå motta vårt neste nyhetsbrev.